ÖZEL ÇAĞ FEN VE ANADOLU LİSESİ CERN’DE

ÖZEL ÇAĞ FEN VE ANADOLU LİSESİ CERN’DE
ÖZEL ÇAĞ FEN VE ANADOLU LİSESİ CERN’DE

Okulumuz Fen ve Anadolu Lisesi öğrencileri, 25 Nisan -29 Nisan tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan CERN’e gittiler. Bilgi çağını yaşadığımız günümüzde "Evrenin Oluşumu" ve bununla beraber teknolojide uygulanacak yöntemlerin araştırıldığı merkeze; öğrencilerimizle bilginin önemini kavramaları, bilimsel çalışmalarla ilgili ufuklarının gelişmesi ve bilimsel buluşlarla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla gidildi.

Gezi, Fransa’nın Paris şehrinde başladı; öğrencilerimiz önce merak ettikleri Mühendis Gustave Eiffel tarafından 1889 Evrensel Sergisi için geçici bir süreliğine yapılan, günümüze kadar ulaşmış ve ülkenin en önemli sembolü olmuş yalnızca Paris ve Fransa’nın değil, dünyanın en önemli turistik yapılarından biri olan Eyfel Kulesi’ni gezdiler.

Daha sonra Paris’i kuşbakışı gören, Pablo Picasso, Salvador Dali, Claude Monet, Vincent van Gogh gibi ressamların çalıştığı ve Paris’in en yüksek noktasını oluşturan Montmartre Tepesi’ni yani Ressamlar Tepesi’ni gezdiler. Yorucu ancak bir o kadar keyifli bu gezi sonrasında dünyanın en bilindik ve lüks bulvarlarından olan, Paris ve Fransa tarihinin tüm önemli yıl dönümleri ve birçok önemli kutlamanın şehirdeki en bilindik adresi Şanzelize Caddesi’ni gezerek şehirde panoramik tur attılar ve alışveriş yapma fırsatı buldular.

Gezinin ikinci günü ister büyük ister küçük, her yaştan turistin çok keyifli vakit geçirebileceği, dünyaca ünlü eğlence parkı olan Disneyland’a giden öğrencilerimiz orada masalsı bir gün geçirdiler.

Paris’in ardından trenle geçilen İsviçre’nin Lozan şehrinde Lozan Antlaşması’nın imzalandığı günümüzde otel olarak kullanılan Beau-Rivage Palace Oteli’ni gezen öğrencilerimiz tarihin derinliklerine bir yolculuk yaptılar. Ardından tam ortasından İsviçre’yi Fransa’dan ayıran sınırın geçtiği aynı zamanda Cenevre Gölü olarak da adlandırılan Leman Gölü’nü ve Montrö’yü dolaştılar.

Öğrencilerimiz, özellikle spora ilgisi olanlar, merakla ve heyecanla başlangıçtan günümüze kadar olimpiyatla ilgili geçmişi anlatan resim ve aletlerin sergilendiği Olimpiyat Müzesi’ni de dolaştılar. Günün sonunda İsviçre’nin önemli kaplıcalarının bulunduğu Evian kentindeki Hilton Oteli’nde konaklayan öğrencilerimiz, akşam yemeği yerken gezilen görülen yerler hakkında fikirlerini paylaşarak dinlenme imkanı buldular.

Gezinin son gününde öğrencilerimiz Cenevre CERN merkezine gittiler. İki Türk bilim adamı tarafından yapılan sunumu dinleyen öğrencilerimiz ardından merkezin önemli kısımlarını ( ilk proton çarpıştırıcı…) gezdiler. Öğle yemeğini ise CERN’de çalışan dünyanın önemli bilim adamları ile birlikte yiyen öğrencilerimiz, gezinin son durağı olarak Cenevre şehir merkezini gezdiler.

Bilginin, okuma ve araştırma dışında gezerek ve görerek edinilmesi kalıcılığını artırır. Bu düşünceden hareketle gezi projesini hazırlayan kimya dersi öğretmenimize ve katılımlarından dolayı öğrencilerimize teşekkür ederiz.