ÖZEL ÇAĞ KOLEJİ ÖĞRENCİLERİ VARDA KÖPRÜSÜ’NDEYDİ

Özel Çağ Anadolu Lisesi 11 A sınıfı öğrencileri seyahatin , gezerek ve görerek öğrenmenin aklın gıdalarından biri olduğu düşüncesiyle Varda Köprüsü’ne gittiler.

Adana’nın Karaisalı ilçesi Hacıkırı (Kıralan) köyündeki köprü , Alman mühendisliği ve Türk işçileriyle beraber 5 yılda tamamlanmış ve kendi efsanesini de yaratmıştır. Uzunluğu 172 metre, orta ayağından yüksekliği ise 99 metredir. Almanların belki de Toros tünellerinden sonra en çok uğraştıkları ikinci yapıdır. Almanlar ,sarp kayalıklar ve dağlık bölgenin uç kısmından köprü ayaklarının inşaatını devam ettirmelerine karşın, üstüne kondurdukları demiryolunda trenler keskin virajı alamayınca, daha ileriye 200 metre derinliğinde ikinci bir köprü inşaasına başlamışlar.

Burada çalışan işçiler ise; Asar dağının yamacında oluşturulan taş ocaklarında köşe taşlarını ölçülerine uygun olarak elleriyle işlemişler. İşte bu işlenen taşlar yukarıya makaralı bir sistemle taşınmış . Köprü inşaatında çalışan işçiler , dolu çıkıp boş inen vinçleri aşağıdaki noktaya ulaşması için "Var daha" diye seslenerek, köprünün adını bir şekilde kendileri vermiştir. Almanlar daha sonra bu köprünün ismini Belemedik gibi "Varda" köprüsü olarak tescil ettirmişler.

Yöre halkından öğrenilen bu bilgileri merakla dinleyen öğrencilerimiz , köprünün eşsiz manzarasını çekerken bol bol da fotoğraf çektirdiler . Geziyi organize eden Almanca Öğretmenimize ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.